Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Aki megelőzte korát -250 éve született Csokonai Vitéz Mihály
  2023-11-18 20:45:25, szombat
 
 




AKI MEGELŐZTE KORÁT - 250 ÉVE SZÜLETETT CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY


Csokonai Vitéz Mihály 1773. november 17-én született Debrecenben. Tanárai a jövő tudósaként tekintettek rá és poetadoctusnak - tudós költőnek és poetanatusnak - született költőnek, őstehetségnek nevezték. A 18. és a 19. század fordulójának magyarországi viszonyai között lenyűgöző tájékozottsággal rendelkezett a kor gondolkodását, irodalmát, politikáját illetően egyaránt.

Apja Csokonai Vitéz József (1747-1786) borbély és seborvos, anyja Diószegi Sára (1755-1810), egy szűcsmester lánya, aki a magyar irodalom iránt aktívan érdeklődött.Szülei lelkésznek szánták. Az apa korai halála után, édesanyja, gyermekeinek ellátására kosztos diákokat vállalt.

Csokonai 1780-ban került a debreceni kollégiumba. 1788-tól a főiskola hallgatója, majd a teológiai fakultás diákja, papnövendék. Hamar kitűnt tehetségével, társai és tanárai egyaránt elismerték kiváló képességeit. 1790-ben tanárai megbízásából diáktársaival önképzőkört szervezett. Az olvasókör tagjai felosztották egymás között a nyugati nyelveket és irodalmakat. Csokonai az olasz nyelvet választotta. Művelt, több nyelven beszélő fiatalemberré vált: a kötelező latin és az olasz mellett megtanult németül, franciául, angolul, görögül, és foglalkozott a héber és a perzsa nyelvvel is. 1792-től az irodalmi élettel is kapcsolatot keresett, így levelet írt a kor irodalmi és szellemi vezéregyéniségének, Kazinczy Ferencnek. Hamarosan meg is jelent első verse nyomtatásban.

1794-ben tanárai a gimnáziumi poétai osztály tanítását bízták rá. Szépen induló tanári karrierje azonban hamar véget ért. 1795-ben legációra küldték, Halason és Kecskeméten tartott szentbeszédeket, majd adományokat gyűjtött a kollégium számára. Útjáról azonban nem haza indult, hanem Pestre ment, Dugonics Andrásnál és Virág Benedeknél tett tisztelgő látogatást.

Hazatérve nem tudott elszámolni a rábízott pénz egészével, de egyéb panaszok is felmerültek ellene: nem látogatja rendszeresen az istentiszteleteket, gúnydalokat ír a kollégium professzorairól, ezért kollégiumi pert indítottak ellene. Csokonai azonban meg sem várva az ítéletet, 1795. június 15-én az esti istentiszteleten egy gúnyos hangú és tanárait sértő beszédben bejelentette kilépését a kollégiumból. Az iskolaszék június 20-án - azzal az indokkal, hogy magatartásával már korábban is bajok voltak - örökre kizárta a kollégiumból, és diáktársait is eltiltotta a vele való érintkezéstől.

Feltételezések szerint a dolgok hátterében ott rejtőzhet az is, hogy Csokonai jelen volt a magyar jakobinus mozgalom vezetőinek kivégzésekor. A diákokkal közvetlen, szinte baráti kapcsolatban álló, köztársasági érzelmű költő nem titkolhatta együttérzését tanítványai előtt sem, s a lázadó, rebellis szellem terjedése bajt hozhatott volna a kollégiumra.

Az iskolaszék június 20-án - azzal az indokkal, hogy magatartásával már korábban is bajok voltak - örökre kizárta a kollégiumból, és diáktársait is eltiltotta a vele való érintkezéstől.

Az iskolából való kitiltás egzisztenciális gondot jelentett az ifjú költő számára, és elszakadt attól a szellemi környezettől is, amely elismerte és méltányolta képességeit.

Tanulmányait rövid ideig (1795-96) Sárospatakon folytatta, jogot hallgatott, de nem szerzett főiskolai oklevelet. 1796 őszén Pozsonyba ment, hogy az ülésező országgyűlésen versei kiadásához támogatókat szerezzen. Itt adta ki Diétai Magyar Múzsa című verses hetilapját, amelyet maga írt és szerkesztett, az anyagi nehézségek miatt azonban csak tizenegy száma jelent meg.

Támogatók hiányában küzdelmes vándorévek következtek. 1797-ben Komáromba ment a francia háborúba készülő nemesi bandériumok zászlóavatására. Új lapot is akart indítani Nyájas Múzsa címmel, de anyagi háttér hiányában ez sem valósult meg.

Komáromi tartózkodása mégis a boldogság reményét öntötte szívébe, mert itt ismerkedett meg és szeretett bele Vajda Juliannába, egy gazdag kereskedő leányába, Lillába. Érzelmei hiába nyertek viszonzást, biztos megélhetés nélkül Lilla apja nem egyezett bele a házasságba.

Csokonai a keszthelyi Georgikonban, majd a csurgói gimnáziumban pályázott tanári állásra, de míg ez ügyben utazgatott, a leányt szülei egy kereskedőhöz adták feleségül. Szerelmének elvesztése Csokonait mély lelki válságba sodorta.

Anyagi gondjai miatt ismét megélhetési forrást keresett. Néhány hónapig a csurgói gimnáziumban helyettes tanár volt, ahol diákjaival saját drámáit is előadta. Közben elkészült a Dorottya című vígeposza.Debrecenbe visszatérve versei kiadását tervezte. 1803-ban Bécsben ugyan kinyomtatták az Anakreoni dalok című gyűjteményét, de a kötet csak a költő halála után jutott el az olvasókhoz.

Gróf Rédey Lajosné temetésére készült, nagy gondolati versét vitte, A lélek halhatatlansága címen. Az úton Csokonai megfázott, és tüdőgyulladásából már nem épült fel. 1805. január 28-án halt meg Debrecenben, harminckét éves korában.

Síremlékét 1836-ban állították fel az egykori a debreceni Hatvan utcai temetőben. 1929-ben, a temető felszámolásakor el akarták mozdítani a helyéről, de a debreceni polgárok megvétózták a tervet. 1938-ban átfestették a sírt és parkosították a környéket a Dorottya utcában.

Arcképét Csokonai élete utolsó felében barátja, Erőss Gábor metszette rézbe, testvére, Erőss János rajza alapján. Erőss Gábor rézmetszete után készült az acélmetszet Friedrich Arnold Brockhausnál Lipcsében, amely a Toldy által kiadott Válogatott munkái mellett jelent meg 1864-ben. Erőss János rajza alapján Friedrich John is készített rézmetszetet 1816-ban, melynek alapján Ferenczy István Rómában carrarai fehér márványból készítette el Csokonai mellszobrát, melyet 1822 végén küldött el a nádornak, aki Debrecenbe szállíttatta, ahol 1823. március 11-én a könyvtár termében üveggúla alatt helyeztek el.

A debreceni temetőben 1836. augusztus elején a költő tisztelői négyszögletű kőalapon nyolcvan mázsa vasból öntött gúla alakú emléket állítottak hamvai fölé.

Csokonai közel negyven évet töltött el ,,irodalmi száműzetésben". Petőfi és Arany ,,rehabilitálta", de csak a népies verselés, a rímes epika egyik előfutáraként. ,,Legbujdosóbb magyarnak" Ady Endre nevezte Vitéz Mihály ébresztése című költeményében 1912-ben.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház viseli nevét.

2005-ben a Csemadok komáromi szervezete és a Pro Patria 2000 Alap szobrot állíttatott a felvilágosodás legnagyobb magyar költőjének, annak az emlékére, hogy Csokonai komáromi tartózkodása idején ismerkedett meg Vajda Juliannával, a verseiben halhatatlanná tett Lillával. A szobor Darázs Rozália szobrászművész alkotása, amelyet Szabó László bronzöntő öntött formába.

(Forrás: Magyar irodalomtörténet, felvidek.ma)


250 éve született Csokonai Vitéz Mihály, a felvilágosodás korának legnagyobb magyar költője

Link








Csokonai Vitéz Mihály: A REMÉNYHEZ


Főldiekkel játszó
Égi tűnemény,
Istenségnek látszó
Csalfa, vak Remény!
Kit teremt magának
A boldogtalan,
S mint védangyalának,
Bókol úntalan.
Síma száddal mit kecsegtetsz?
Mért nevetsz felém?
Kétes kedvet mért csepegtetsz
Még most is belém?
Csak maradj magadnak!
Biztatóm valál;
Hittem szép szavadnak:
Mégis megcsalál.

Kertem nárcisokkal
Végig űltetéd;
Csörgő patakokkal
Fáim éltetéd;
Rám ezer virággal
Szórtad a tavaszt
S égi boldogsággal
Fűszerezted azt.
Gondolatim minden reggel,
Mint a fürge méh,
Repkedtek a friss meleggel
Rózsáim felé.
Egy híjját esmértem
Örömimnek még:
Lilla szívét kértem;
S megadá az ég.

Jaj, de friss rózsáim
Elhervadtanak;
Forrásim, zőld fáim
Kiszáradtanak;
Tavaszom, vígságom
Téli búra vált;
Régi jó világom
Méltatlanra szállt.
Óh! csak Lillát hagytad volna
Csak magát nekem:
Most panaszra nem hajolna
Gyászos énekem.
Karja közt a búkat
Elfelejteném,
S a gyöngykoszorúkat
Nem irígyleném.

Hagyj el, óh Reménység!
Hagyj el engemet;
Mert ez a keménység
Úgyis eltemet.
Érzem: e kétségbe
Volt erőm elhágy,
Fáradt lelkem égbe,
Testem főldbe vágy.
Nékem már a rét hímetlen,
A mező kisűlt,
A zengő liget kietlen,
A nap éjre dűlt.
Bájoló lágy trillák!
Tarka képzetek!
Kedv! Remények! Lillák!
Isten véletek!

Csokonai Vitéz Mihály: A Reményhez - Képregény

Link








 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: tájékozottsággal, gyöngykoszorúkat, istentiszteleten, irodalomtörténet, szentbeszédeket, professzorairól, zászlóavatására, egzisztenciális, felszámolásakor, halhatatlansága, szobrászművész, poetadoctusnak, magatartásával, felvilágosodás, országgyűlésen, feltételezések, kiszáradtanak, parkosították, együttérzését, halhatatlanná, gondolkodását, előfutáraként, érintkezéstől, védangyalának, költeményében, elhervadtanak, magyarországi, rehabilitálta, fiatalemberré, diáktársaival, száműzetésben, őstehetségnek, poetanatusnak, kinyomtatták, környezettől, megbízásából, jövő tudósaként, szűcsmester lánya, magyar irodalom, debreceni kollégiumba, főiskola hallgatója, teológiai fakultás, olvasókör tagjai, nyugati nyelveket, olasz nyelvet, kötelező latin, olasz mellett, perzsa nyelvvel, irodalmi élettel, gimnáziumi poétai, kollégium számára, rábízott pénz, Csokonai Vitéz Mihály, MEGELŐZTE KORÁT, SZÜLETETT CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY, Apja Csokonai Vitéz József, Diószegi Sára, Kazinczy Ferencnek, Dugonics Andrásnál, Virág Benedeknél, Diétai Magyar Múzsa, Nyájas Múzsa, Vajda Juliannába, Gróf Rédey Lajosné, Arcképét Csokonai, Erőss Gábor, Erőss János, Friedrich Arnold Brockhausnál Lipcsében, Friedrich John, Ferenczy István Rómában, Vitéz Mihály, Csokonai Nemzeti Színház, Vajda Juliannával, Darázs Rozália, Szabó László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Föld napja április 22  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Az Európai Unió is foglalkozik...  Miért nem menti meg Jézus...  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam Krisztina b...  A boldogság ült a világvégén  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Miért nem menti meg Jézus...  Kellemes esti időtöltést  Ma  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Nehezen engedem  Föld napja április 22  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Becsüld meg azt amid van,...  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Ébredj  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Az idő elsodorja létezésünk  Föld napja április 22  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Mosolyogtál már ma?  Bella István: Zsoltár  Beney Zsuzsa - Álom  Alakot vált...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Muratáj  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Beney Zsuzsa - Álom  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
jövő tudósaként, szűcsmester lánya, magyar irodalom, debreceni kollégiumba, főiskola hallgatója, teológiai fakultás, olvasókör tagjai, nyugati nyelveket, olasz nyelvet, kötelező latin, olasz mellett, perzsa nyelvvel, irodalmi élettel, gimnáziumi poétai, kollégium számára, rábízott pénz, kollégium professzorairól, esti istentiszteleten, gúnyos hangú, iskolaszék június, vele való, dolgok hátterében, magyar jakobinus, diákokkal közvetlen, iskolából való, ifjú költő, szellemi környezettől, ülésező országgyűlésen, anyagi nehézségek, francia háborúba, boldogság reményét, gazdag kereskedő, keszthelyi Georgikonban, csurgói gimnáziumban, leányt szülei, kereskedőhöz adták, kötet csak, költő halála, lélek halhatatlansága, úton Csokonai, debreceni Hatvan, temető felszámolásakor, debreceni polgárok, acélmetszet Friedrich, könyvtár termében, debreceni temetőben, költő tisztelői, népies verselés, rímes epika, debreceni Csokonai, felvilágosodás legnagyobb, verseiben halhatatlanná, szobor Darázs, felvilágosodás korának, friss meleggel, híjját esmértem, mező kisűlt, zengő liget, tájékozottsággal, gyöngykoszorúkat, istentiszteleten, irodalomtörténet, szentbeszédeket, professzorairól, zászlóavatására, egzisztenciális, felszámolásakor, halhatatlansága, szobrászművész, poetadoctusnak, magatartásával, felvilágosodás, országgyűlésen, feltételezések, kiszáradtanak, parkosították, együttérzését, halhatatlanná, gondolkodását, előfutáraként, érintkezéstől, védangyalának, költeményében, elhervadtanak, magyarországi, rehabilitálta, fiatalemberré, diáktársaival, száműzetésben, őstehetségnek, poetanatusnak, kinyomtatták, környezettől, megbízásából, kollégiumból, legbujdosóbb, brockhausnál, tehetségével, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4894
  • e Hét: 24713
  • e Hónap: 64534
  • e Év: 242409
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.